Maia Sandu: din 1 martie moldovenii vor primi cetățenie Română în 20 de zile...

Maia Sandu a facut un demers la Autoritatea Naţională Pentru Cetăţenie din România, iar cand a primit raspunsul a anunţat schimbări la depunerea dosarelor pentru redobândirea cetăţeniei române. Astfel, începând cu ziua de 1 martie, nu vor mai fi acceptate adeverinţe de arhivă ca documente de susţinere a cererilor de redobândire a cetăţeniei române. Moldovenii vor prezenta doar buletinul, iar procesul de eliberare a certificatului de cetățenie va dura 20 zile calendaristice. 


La înregistrarea dosarelor privind cetăţenia română este obligatorie depunerea a două fotografii color de dată recentă format 3.5 cm X 4.5 cm (măsură aplicabilă începând cu data de 02.07.2018), precum şi prezentarea documentelor de identitate şi de stare civilă atât în original, cât şi în copie legalizată (cu traducere în limba română legalizată / supralegalizate / apostilate, dacă este cazul, în funcţie de situaţia specifică articolului de lege în temeiul căruia este formulată cererea), în cazul documentelor emise de autorităţile altor state, sau în copie simplă în cazul documentelor emise de autorităţile române.


Cererile de redobândire a cetăţeniei române pot fi depuse la sediul Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie din Bucureşti, la Birourile teritoriale din Iaşi, Galaţi, Suceava şi Timişoara, precum şi la sediul misiunii diplomatice a României din ţara de domiciliu sau din ţara unde solicitantul deţine un permis de şedere legal.

Birourile Autorităţii pentru Cetăţenie sunt deschise de luni până joi, între orele 08.30 - 17.00 şi vinerii, între orele 08.30 - 14.30